Kandalló vs. kályha, 1 menet

2013. március 11., hétfő 19:14

 

Kandalló vagy kályha? Néha nem kérdés, de mi van ha igen. Összeállítottunk egy összehasonlító cikket a témában, hogy könnyebb legyen a döntés. Kezdődjön az összecsapás.

A kandalló előnyei:

A kandalló előnyei részben szembeötlőek, másrészt viszont hasznos lehet elemezni a rejtett és nem annyira egyértelmű szempontokat. Miért tendál valaki a kandalló felé? A legtöbben azért akarunk kandallót mert szép és relatív nagyméretű és bútorként is van értéke a lakásban. A választásnál fontos lehet a forma: minimál kandalló, kortárs szellemben megálmodott, vagy barokk forma, esetleg egyedileg tervezett art deco? Ma már csak a fantáziánk szabhat határt. A kandalló küllemének megválasztásánál vegyük figyelembe lakásunk stílusát, színeit, és ami nagyon fontos: az elhelyezését. Ez utóbbi szempont sokszor a legfontosabb, mivel szerepe van fűtés (funkcionális) szempontból, és dizájn szempontból is. Fontos, hogy olyan helyre kerüljön a kandalló, ahol jó rálátásunk van, érvényesül az ajtón keresztül leadott aranyat érő sugárzó hő - mely a kandalló leadott hőjének legfontosabb 30 %-nyi kellemesen melengető darabja - ami azért olyan fontos mert igaz, hogy a legtöbb hőt (kb 60 %) a kandalló a légáramlásba adja le konvekciós légáramlás formájában, de a sugárzó hő úgy terrjed mint a fény. Magyarul: a kandalló üveg felületén át leadott sugárzó meleg azonnal eléri testünket mely a hőt így jobban hasznosítja és folyamatosabbnak, kellemesebbnek érzi.

modern kandalló

 

 

 

 

 

 

 

A dizájnt és a funkciót pezzegető falatkák után lépjünk a második legfontosabb szemponthoz a külső után: ami a kandalló kezelése, működése és hatásfoka. Itt tengernyi nagy választékkal futhatunk össze a piacon ha egy kicsit jobban körülnézünk. Mit vegyünk figyelembe? Kívülről befelé haladva  vessünk először egy kurta pillantást a kandalló tűztérre. Mi a benyomásunk róla, durva az öntvény felülete (ha öntvényről van szó)? Jól összeállított kandalló szerkezettel van dolgunk? A mozgó részek simán, olajozottan működnek?  A levegő szabályzó(k) jól működnek, nem akadnak (meleg állapotban jobban fognak szorulni)? Hogyan illeszkedne életünkbe a vizsgált tűztér kezelési szempontból? Öröm lesz vagy szenvedés? Ezek az első benyomások bizony nem fognak minket megcsalni, mert pontosan ezek a dolgok azok amik egy tűztér minőségét meghatározzák, legyen szó olcsó vagy drága kandalló tűztérről. Tovább haladva befelé a "core" funkciók felé nyissuk ki az ajtót (vagy toljuk fel) nézzük meg a belső részt is, mekkora hely van a tűztérben, milyen anyagokat használnak fel belül. A lemez kandalló esetében sok helyen samottot használnak ami a középkategóriás kandallóbetéteket jellemzi. A samott nagyon hasznos anyag amit már régóta használnak a kandallók belső terének védelmére és hőtárolásra. A samottnak valójában nincs negatív oldala, bár vannak már nála is jobb anyagok. Arra mindenképp figyeljünk, hogy ha lehet ne dőljünk hanyatt ha vermikulittal talákozunk a tűztér belsejében. A vermikulit a samott "buta" kisöccse, aki hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint fajsúlyosabb testvére, de szilárdsági mutatói valamint hőtartása jelentősen alacsonyabb. Nem azt akarom mondani, hogy a vermikulit nem jó semmire, de az biztos, hogy hamarabb el fog törni mint a samott. Ahogy említetem, van már a samottnál is jobb megoldás, mégpedig az igazi nehézsúlyú bajnok a kerámiabetét. A kerámiabetét nehezebben koszolódik, jobb a hőátadása, és nehezebben törik, mivel alumínium oxiddal van dúsítva. Ha ezzel az anyaggal találkozunk - melyet arról ismerünk fel, hogy fényes sima a felülete - biztosak lehetünk benne, hogy egy komoly tartós felső kategóriás kandalló betéttel van dolgunk. 

kerámiabetétes kandalló

Mégtovább hatolva a kandalló fűtés rejtelmeibe eljutunk az égésszabályzás szentélyébe. Ekkor a következők kerülhetnek szemünk elé: csak az ajtón van égésszabályzó, a hátfalban is lyukak vannak, az oldalfalban és hátfalban is lyukak vannak, utóbbi és a kürtő részben járatok vannak nem csak egy lángterelő. Az előbbiek szerintem is magyarázatra szorulnak, szóval ejtek róluk egy pár szót:

1. csak az ajtóban van égésszabályzó: ez azt jelenti, hogy egy első generációs zárt kandalló tűzérrel van dolgunk. Másképp szólva, nem spirázták túl a tűzteret mindenfél extra funkciókkal, hogy nagyon fűtsön, "egyszerű mint az ék". Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet fűteni vele, ha jól válogatunk ráakdhatunk olyanra is amivel egész jól járunk rövid távon. Van bennük lángterelő és olyat válasszunk amiben van pillangószelep is a füstelvezető csatlakozónál. Jellemzői: általában max 75 % hatásfok, ami nem olyan rossz, bár hosszú távon elég szépen  húzza ki a zsebünkből a pénzt.Ha jó konstrukciót fogunk ki még jól is járhatunk.

2. A hátfalban lyukak vannak: ha ezt látjuk a kandallóban van útóégés, vagyis a kandallóban keringő füstgázt mégegyszer begyújtja a szerkezet a láng magasságában, ezzel magasabb hatásfokot hozva létre és növelve így a teljesítményt is. Ezekből a fajtákból is többfajta van. Van ahol lehet szabályozni ezt az áramlást is, de ez csak akkor fog igazán számítani az átlagembernek ha elektromos szabályzású,  vagy legalább össze van hangolva az elsődleges égésszabályzóval, mivel ahhoz, hogy ebből hasznot húzznk segítség nélkül elég erős piromániát feltételez. 

3. A hátfalban és az oldalfalban is lyukak vannak: ez a szerzet az előbbi továbbfejlesztett változata, az oldalt is beáramló égési levegő még tovább fokozza a helyzetet, tovább javítva a hatásfokot.

A további még fejlettebb típusoknak úgy döntöttem később szánok egy külön cikket, mert megéri.

innen folytatjuk hamarosan..........a második menettel, melyben tovább izzasztjuk a kandallót       

Megjelent: 2617 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 11., hétfő 20:47

  

 

Megjelent az MCZ kandalló tervezői
kézikönyv. Tervezze kandallóját
egyszerűen, és könnyebben.
Az alapoktól a telepítésig 5 lépésben.
 

Nézze meg a termékvideót!

 

 
Az Mcz vízteres kandalló 10 perc 
alatt 40'-os vízet termel az egyedi
fejlesztésű szerpentines emelkedésű
csövezés segítségével, az 
egyedülálló önszabályzó technológia,
megszűnteti a túlzott tüzelést és
a túlzott fa felhasználást.
Tervezése során az olasz mérnökök 
és dizájntervezők a 
csúcsminőségre és a biztonságra
törekedtek. 
 
Magyar nyelvű Mcz katalógus böngészése
 
 
 
 

BBG grill katalógus

MCZ katalógus részletes termékadatokkal
 

 

Nagy MCZ katalógus - fatüzelés

Kérdése van? 
 
Hívja információs számunkat:
 

06 30 - 3038 648

 
 

 

 

37 év tapasztalat a kandalló gyártásban,
több tízezer eladott készülék.
Magas minőség: Európa vezető
kandalló, kályha, és grill gyártójától.